Piektijden op je werk, het is druk, keiharde deadlines. Geen tijd om te lunchen. Je eet achter je bureau. Je wordt geleefd. Je bent geen baas meer over je eigen agenda, geen baas over je eigen tijd. Deadlines zijn deadlines, die blijven altijd bestaan. Je wil je graag door kunnen werken, maar je wordt continue gestoord. Gestoord door van alles en nog wat. Wat kan je doen om zelf meer grip te krijgen, waar heb jij zlef invloed op?

1 Neem afscheid van je Pavlov gedrag. 

Hoe geconditioneerd ben jij door piepjes? Hoe vaak kijk jij automatisch wanneer er een appje binnenkomt, een mailtje een FB berichtje of een andere digitale aandacht vragende app?  Hoe vaak google je en voor je het weet ben je ben je van het en in het ander beland en weet je al niet eens mee waarop je oorspronkelijk googelde. Wanneer jij bewust bent van dit gedrag van jou is het makkelijker om de afleiding  en de verleiding te weerstaan. Zet social media uit totdat je je klussen af hebt. Je mist echt niets en het levert je een zee van tijd op.

Wed, 06 April

In het programma Mijn leven, Mijn gezondheid, ben ik geinterviewd door presentratrice Martine Hauwert over het thema (werk)stress en burnout. Werkstress en burnout zijn beroepsziekte nummer 1. Gemiddeld genomen zit iemand met burnout 192 dagen thuis. Herstel van burnrout gaat langzaam. Belangrijker nog is dat het hebben van een burnout geen pretje is. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Het goede nieuws is dat je werkstress voortijdig kan voorkomen! Vroege interventie is wijsheid. Door coaching of online e-coaching leer je hoe je om kunt gaan met de situatie die (werk)stress veroorzaakt. Waar ben jij ontvankelijk voor, wat kan jij doen minder gevoelig te zijn voor de (werk)druk. 

Zondag 17 januari en zaterdag 6 februari 2016

Mon, 18 January

De week van de werkstress  start op 16 november. Deze week is door minister Asscher aangekondigd om werkstress en burnout onder de aandacht te brengen. Terecht, in mijn praktijk zie ik dagelijks mensen met werkgerelateerde stressklachten en burnout. Schrik niet: in Nederland zijn er 800.000 mensen met burnout. Iemand met burnout zit gemiddeld genomen 192 dagen thuis. Daarnaast heeft 1 op de 8 werknemers heeft last van lichamelijke en psychische klachten veroorzaakt door (werk)stress. 

Het kan dus iedereen overkomen, ook al denk je ik niet. Wees dus alert op je signalen en ga preventief te werk. 

Een praktijk casus

Twee weken geleden kreeg ik een vraag van Niels. Niels is fulltime manager Sales, in een commercieel bedrijf, veertiger, ambitieus, succesvol, vader van drie kinderen. Zijn partner werkt 3 dagen in de week. Het rommelt bij Niels in het bedrijf: veel reorganisaties zijn er geweest en de omzetdruk is hoog. Niels is een harde werker. Eigenlijk werkt hij constant. Nu heeft hij klachten, vage klachten zoals hij het noemt. Moeheid, vergeetachtigheid, niet goed kunnen concentreren, slecht inslapen, minder goed kunnen plannen en organiseren. Ook is hij sneller geïrriteerd, niet alleen op het werk maar ook thuis. Hij kan minder van zijn kinderen hebben. Op zijn werk komt hij alleen maar toe aan brandjes blussen. Hij is continue gehaast aan het werk. Er ontstaan steeds meer irritaties en het ergste vindt hij nog dat zijn motivatie aan het afnemen is.

Niels' vraag: moet ik een andere baan gaan zoeken, maar wat dan? Ja dat is een goede vraag. Vraagt het werk te veel van jou of vraag jij te veel van je werk en jezelf? Daar moest Niels even over nadenken. Je neemt jezlef natuurlijk mee. Hoe breng ik daar verandering in aan? Hoe word ik weer fit?

Mon, 16 November